ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ – SWIM ACROSS THE GULF OF TORONEOS 26km

marathon-swimming-banΔΙΑΠΛΟΥΣ TΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ 26km        ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ «ΝΙΚΗΤΗ»

toroneos-map

ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣMΑΤΑ OLD RESULTS SWIM ACROSS THE GULF OF TORONEOS marathon-swimming-ban

LOCATION: NIKITI, CHALKIDIKI , NORTHERN GREECE MAKEDONIA 26km
The most known amongst the difficult and impressive SEA marathons swiming in Greece. It is organised every July by the municipality of NIKITI and E.E.N. SITHON. It is considered to be one of the better sea-races internationally a fact proved by the big participation of foreigner athletes.

O πιο γνωστός δύσκολος και εντυπωσιακός κολυμβητικός μαραθώνιος στην Ελλάδα.
Διοργανώνεται τον Ιούλιο μήνα από τον δήμο Νικήτης και τον Ε.Ε.Ν.Ν. ΣΙΘΩΝ.Θεωρείτε ένας απο τους καλύτερους αγώνες διεθνώς εξού και η τεράστια συμμετοχή ξένων αθλητών. Μία καταπληκτική εμπειρία και ένα όνειρο ζωής 26 χιλιομέτρων για όποιον τον κολύμπησε και όποιον θέλει να τον κολυμπήσει. Μία διοργανώσει που κρατάει και θα κρατήσει και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1971 από μια παρέα Νικητιανών, με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησαν και έκαναν πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη στη Κασσάνδρα, Κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο. Το ξεκίνημα των επτά κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στην θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα με μόνο όπλο την πίστη στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στην ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να το πιστέψουν ακόμα, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες. Για την ιστορία οι 7 ηρωικοί κολυμβητές από τους οποίους τερμάτισαν οι 2 ήταν οι εξής:

ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΓΓΕΛΛΟΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥ Η ΙΔΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ,  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ,  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΛΙΑΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΑ ΤΕΦΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ,   ΤΑΚΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΙΑΤΡΟΣ , ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ,  Α ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΑΛΛΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ.

Το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει το Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών και την αναγνώριση του διάπλου ως έναν από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση